Saturday, August 13, 2011

Sambal Belacan Udang daripada Sangkan Paran

Dipetik dari Popclub November 2009

Bahan:

  • 5 biji cili rawit merah tanpa biji
  • 5 biji cili rawit tanpa biji
  • 2 biji bawang merah
  • 1 sudu teh belacan udang
  • 1 biji tomato
  • 1 sudu teh gula pasir
  • 2 helai daun salam
  • 1 batang serai (dilumatkan)
  • 5 cm lengkuas (dilumatkan)

1. Tumbuk kasar cili merah, cili rawit dan bawang merah

2. Tumis dengan sedikit minyak bersama belacan dan tomato yang telah dihiris sehingga naik baunya

3. Masukkan daun salam, serai dan lengkuas

4. Gula pasir dan garam dimasukkan dalam masakan secukup rasan dan dikacau sebentar. Angkat dan disajikan untuk 10 orang

No comments: