Dipetik dari Mingguan Mstar 10 Julai 2011 (Chef Zam)
- 10 ulas bawang merah, belah 4
- 5 ulas bawang putih, belah 4
- 2 inci halia, hiris halus
- 1 sudu besar cili boh
- 1/2 cawan pes kurma
- 1/2 cawan prune, potong 2 jika suka
- 1/4 cawan kismis hitam (raisins)
- 1/4 cawan sultanas
- 1/2 cawan aprikot kering – dihiris
- 1/2 cawan asam boi (jika suka)
- 1/2 cawan buah pala (dihiris)
- 1/2 paket serbuk kari daging
- 1 batang kayu manis
- 3 sudu besar cuka
- 1 cawan gula merah
- sedikit garam
- 3 sudu besar minyak masak
- 1 cawan air
Kaedah:
1. Panaskan periuk, didihkan secawan air dan masukkan cuka , gula dan garam.
2. Bila mendidih, masukkan bawan merah. Ketepikan.
3. Panaskan minyak dan tumiskan halia, bawang putih dan kayu manis.
4. Masukkan rempah kari dan cili kering, dan goreng sehingga agak garing.
5. Masukkan buah kurma yang sudah dikisar. Gaul sebati.
6. Masukkan aprikot dan buah pala. Biar hingga lembut.
7. Masukkan bawang yang sudah dijeruk bersama air jeruknya sekali.
8. Masukkan buah-buahan lain dan gaul rata.
9. Sesuaikan rasa gula dan garamnya.
No comments:
Post a Comment